Ayranlı Yarma (Şişe Şırten) - Siirt
MALZEMELER
Yarma
Kurutulmuş ayran
Kızarmış yağ
Nane
Kırmızı Biber
YAPILIŞI
Kış mevsiminde yenilen bu yemeğin diğer adı "Şişe Şırten"dir. Mahalle dibeklerinde dövülerek kabuğu çıkarılan buğday, değirmende öğütülerek yarma haline getirilir. Bol suda hamurlaşıncaya kadar pişirilir. Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakılarak yayılır. Yazın torbalarda süzülerek topak halinde kurutulan ayran "İncene" denen dibi pürüzlü toprak tencerede ılık suda, elle sürtülerek eritilir. Sıvı hale gelen ayranın içine bol miktarda kızarmış yağ, nane ve kırmızıbiber konularak yarma tabağının boş bırakılan kısmına dökülür. Hazırlanan ayranlı yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir.
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3701
Eklenme Tarihi :
05 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
22 Haziran 2017 Perşembe