­ ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE | Kültür Portalı

Çifte Minareli Medrese - Sivas

Taç kapının hemen üzerinde üç yönden akan yazıttan medresenin, İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271/1272 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Yapının günümüze ulaşan tek özgün yanı, Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip görkemli ön cephesidir. Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın sembolü olmuştur. Anadolu'da yapılmış en abidevi medreselerden biri olup, Dârü'l-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü taşkapı ile yanlarındaki mukarnaslı nişler yapıya hareketli bir görüntü kazandırmıştır. Köşelerde yivli yarım kuleler vardır. Halen sağlam durumda olup ziyarete açıktır.

Kaynak: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sivas Gezilecek Yerler

Medrese
Şehir merkezinde olup, yürüme mesafesindedir. Kent meydanında bulunmaktadır.
Kent Meydanı Sivas
0 (346) 223 59 08
iktm58@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 85476    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2019 Pazartesi