­ CEDİD ALİ PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Cedid Ali Paşa Camii - Tekirdağ

Marmara Ereğlisi’nin Osmanlı Dönemi'nde yapılmış tek eseridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Cedit (Semiz) Ali Paşa tarafından 1565 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Çeşitli onarım ve değişiklikler geçirdiği için orijinalliğini büyük ölçüde kaybetmiştir. Caminin ilginç bir hikâyesi bulunmaktadır. Bânisi Cedit Ali Paşa (Semiz Ali Paşa), Marmara Ereğlisi açıklarından gemiyle geçerken fırtınaya yakalanmış ve yanındakilerle birlikte en yakın kara parçası olan Marmara Ereğlisi’ne sığınmış, karaya çıktıktan sonra burayı çok beğenen paşa, bu camiyi yaptırmıştır.

Cami kesme taştan, dikdörtgen planlı olup, mimari özelliğini tümüyle yitirmiştir. Ön kısmına iki katlı dışa geniş pencerelerle açılan bir son cemaat 1986 yılında yeri eklenmiştir. Yanındaki minaresi kesme taş kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Marmara Ereğlisi'nde iki çeşme de onun eseridir.

Kaynak: 9 Ekim 2020 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı Marmara Ereğlisi Müftülüğü resmi internet sayfasından alınmıştır.

Tekirdağ Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
Tekirdağ merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Marmara Ereğlisi İlçesi'nde bulunan camiye otogardan kalkan Marmara Ereğlisi'ne giden belediye otobüsleri ile ulaşılabilir.
Cedid Ali Paşa Mah. Cami Sok., Marmaraereğlisi/Tekirdağ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7092    Eklenme Tarihi : 26 Mart 2020 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2022 Pazartesi