Pırasa Dolması - Tokat
Pırasa Dolması İçin Gerekli Malzemeler:
- 250 gr doğranmış et ( satır kıyması )
- 1 kg kalın pırasa sapı
- 2,5 su bardağı pirinç
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Pırasa Dolması Yapılışı:
Yayvan bir tencereye tereyağı konulur. Yağ kızınca küp doğranmış soğanlar eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış satır kıyması eklenerek biraz daha kavrulur. Daha sonra yıkanmış pirinçler eklenerek şeffaflaşana kadar pişirilir. Tuz, baharatlar ve salça eklenir. 2 su bardağı kadar sıcak su eklenerek pirincin açılması sağlanır. Pirinçler suyunu çekince altı kapatılır. Pırasa sapları haşlanır. 7-8 cm uzunluğunda kesilir, katları ayrılır ve her kata hazırlanan içten konularak rulo yapılır. Tencereye dizilir, üzerine tereyağı parçaları koyulur, bir miktar sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince azar azar su ilave edilir.
Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Tokat Geleneksel Mutfak
Pırasa Dolması
Görsel Sahibi: Ömer IŞIDAN
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3937
Eklenme Tarihi :
19 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
01 Nisan 2020 Çarşamba