­ TARİHİ VAN EVLERİ MAHALLESİ | Kültür Portalı

Tarihi Van Evleri Mahallesi - Van

Geleneksel Türk evinin özelliklerini içinde barındıran, günümüze ulaşmış geleneksel  Van evlerinin yapım tarihleri çoğunlukla 1915 Ermeni isyanı ve Büyük Van Yangını'ndan sonrasına dayanmaktadır. Van kent dokusunun önemli mirasçılarından biri olan geleneksel Van evinin yapımında taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapım tekniği olarak taş temel üzerine kerpiç duvarlar örülmüştür. Ahşap hatıl destekli düz damlarla örtülü olan Van evlerinin günümüzde bazı örneklerinde görülen kırma çatılar sonradan eklenmiştir. Plan tipi olarak çoğunlukla iç sofalı plan tipinde düzenlenmiş, tek katlı veya iki katlı olarak inşa edilmişlerdir. Van konut mimarisi, yapım tekniği ve malzeme kullanım biçimleri açısından bölgenin diğer kentlerinden farklılaşmıştır. Bölgede temel yapı malzemesi olarak tercih edilen taşın yerine geleneksel Van evlerinde kerpicin kullanıldığı görülmektedir.

Tarihi Van Evleri Mahallesi, şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede olan Kalecik Mahallesi’nde kartal yuvası endamında bin 830 metre yükseklikte seyir terası özelliğinde tüm şehri görebilecek bir alana kurulmuştur. Van şehrinden yaklaşık 250 metre daha yüksekte olan, Van Denizi’nde güneşin batışının en iyi izlendiği seyir terası alanı olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Kaynak: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Van Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Kültür Turizmi
Şehir Merkezindeki Kampüs minibüs durağından Kalecik minibüsleri ve 611 nolu halk otobüsü ile ulaşılmaktadır.
Akköprü Mahallesi, Şehirlerarası Otogar Arkası, Tuşba / VAN

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21445    Eklenme Tarihi : 01 Temmuz 2019 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2021 Pazartesi