­ ŞAZELİ ALİ DEDE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şazeli Ali Dede Türbesi - Şanlıurfa

Şazeli Ali Dede 17'nci yüzyılda Urfa’da yaşamış Kadiri tarikatına bağlı Şazeli kolundan bir tarikat şeyhidir. Ali Dede Afrika’dan İstanbul’a gitmiş ve Erenköy’e yerleşmiştir. Daha sonra Urfa’ya gelip Halil ür-Rahman civarına yerleşmiş ve tekke açmıştır. Osmanlı Padişahlarından IV. Murat, 1639 Bağdat Seferine giderken, Şazeli Ali Dede’ye misafir olur. Padişahın verdiği beraata göre Afrika’da yaşayan Şazeli Tarikatı kurucusu Şazeli Hasan Dede’nin evlatlarındandır. Padişah IV. Murat, Ali Dede’nin müracaatı üzerine Karaköprü Köyü’nü Ali Dede’ye bağışlamıştır.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Merkez, Balıklı Göl Cd, 6300 Eyyübiye/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13948    Eklenme Tarihi : 13 Nisan 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2020 Pazartesi