­ ÇEKEREK ŞEHİTLER ANITI | Kültür Portalı

Çekerek Şehitler Anıtı - Yozgat

Çekerek ilçesi Hacıköy adı altında merkezi bir köy iken Sivas'ın Zile İlçesi'ne bağlı idi.1924-1925 tarihlerinde ilçe merkezi Kadışehri’ne nakledilince Hacıköy de bu ilçeye bağlanmıştır. İlçe merkezi bir yıl sonra Kadışehri’ nden Hacıköyü’ ne nakledildi. Ancak daha sonra Sorgun ilçe olunca Hacıköy’ de bu ilçeye bağlı bir köy olarak kalmıştır. Sonradan Hacıköy 1928 yılında Sorgun İlçesi'ne bağlı bir bucak haline getirilmiştir Daha sonra 1944 yılında Hacıköy Bucağı ilçe merkezi haline getirildi ve Çekerek Irmağı'nın adı verilmiştir.

Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında ilçenin Özüveren Köyü'nde oturan Aynacıoğulları, etraflarında topladıkları eşkıyalarla birlikte isyan çıkarmış, Zile ve Akdağ ilçelerini basmışlardır. Bu isyanı bastırmak için Binbaşı Ali Galip Bey’in komutasında Kuvayı Milliye Kuvvetleri ilçenin Koyunculu Köyü civarında Aynacıoğulları ile çatışmaya girmişler, fakat köy imamı olan Osman Yılmaz'ın (Kör Hoca) Aynacıoğulları ile işbirliği yapması nedeniyle esir olmuşlardır. Aynacıoğulları, Ali Galip Bey ve altı subay arkadaşını Fakıdağ civarında Deveci Dağı yakınlarına götürerek burada şehit etmişlerdir. Bu olaya tarihimizde “Kör Hoca Olayı” da denir. Daha sonraları Ali Galip Bey’ in milletvekili olan kardeşinin ve bucak halkının girişimleri ile Şehit subayların kemikleri, o zaman bucak merkezi olan ve şimdiki ilçe merkezi olan Hacıköyü’ ne 1935 yılında getirilerek bir şehitlik abidesi diktirilmiştir.

Bu abide Halen Cumhuriyet Meydanı'ndadır. 1984 yılında yenilenen abide, üçgen şeklinde yeşil saha içerisinde, etrafı kısa demir korkuluklarla çevrili çokgen mermer basamaklı kaide üzerinde yükselen 7 adet bloğun üçgen şeklinde üstte birleşmesiyle meydana gelmiştir. Bu blokların üzeri beyaz mermerle kaplı iken zaman içerisinde değişik dönemlerde tadilatlara uğramış ve son halini almıştır. Üst kısımda birleşen bloklar dışarı doğru bir yelpaze şeklindedir. Bu dilimlerin altında yerden yaklaşık yarım metre yükseklikte dikdörtgenler prizması şeklinde ve mermer kaplamalı kaidenin üzerinde kitabe mevcuttur. Söz konusu abide, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Anıt
Çekerek Şehitler Anıtı ilçe merkezinde bulunmakta olup, ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Çekerek/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10459    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma