­ GÜMELİ TABİAT ALANI | Kültür Portalı

Gümeli Tabiat Alanı - Zonguldak

Zonguldak ili, Alaplı ilçesi Gümeli Ormanları içerisinde, taşıdığı tabii kaynak değerleri sebebi ile 2550 dekarlık alan 11 Mart 2008 tarihinde Gümeli Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir. Sahanın en önemli özelliği; 1987 ve 1164 yaşlarındaki Porsuk (Taxus baccata L.) ağaçlarının da bulunduğu tabii, yaşlı porsuk meşceresi olmasıdır. Alanda, ortalama yaşları 300 ile 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı bulunmaktadır. Bahse konu sahanın çevresinde yapılan incelemelerde ise; alanın hemen yanındaki orman bölmelerinin de "tabii yaşlı orman" statüsünde olduğu, içerisinde çok sayıda anıt özelliği taşıyan yaşlı ağacı barındırdığı tespit edilmiştir. Yapılan bilimsel incelemeler neticesinde, tabiat anıtının yan tarafındaki sahada bulunan 2019 yılı itibariyle 4114 yaşında olan (Taxus baccata L.)  Porsuk ağacı; ülkemizin en yaşlı ağacı, dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve  dünyanın bilinen ve tespit edilen en yaşlı 5 ağacından birisi olma özelliklerini taşımaktadır.

Zonguldak Gezilecek Yerler

Anıt
Zonguldak ili, Alaplı ilçesi Gümeli Ormanları

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11302    Eklenme Tarihi : 18 Eylül 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2021 Perşembe