­
Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi
 
Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’dan önceki başkenti olan Edirne şehrindeki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
 
Edirne’nin her yerinden tüm ihtişamı ile görülebilen, dört zarif minaresi ve muhteşem kubbesi ile eşsiz bir yapı olan Selimiye Camisi dünya tarihinin ünlü mimarlarından Mimar Sinan’ın eseridir. Yapımına II. Selim’in emri ile 1568 yılında başlanan caminin inşası binlerce kişinin yoğun çalışması ile yedi yıl sürmüş ve 1575 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eseri olarak kabul edilen camiyi Mimar Sinan “ustalık eserim” olarak tanımlamıştır.
 
Türk Hava Kurumu, Orhan Özgülbaş
 
İlk olarak anıtsal görünümü ile dikkat çeken Selimiye Camisi’nin dört köşesinde yer alan ve her biri üç şerefeli olan minareleri, dünyanın en görkemli örnekleri arasında gösterilmektedir. Minarelerin uzunluğu, alemleri dahil 85,67 metre olarak ölçülmüştür. Mimari açıdan en dikkat çekici yönü, mümkün olabilecek en ince şekilde tasarlanmaları ve her birinde birbiriyle çakışmadan ayrı ayrı şerefelere ulaşan üçer merdivenin bulunmasıdır.
 
Tanıtma Genel Müdürlüğü Arşivi, Servet Uygun
 
Caminin dış görünümüyle de hayranlık uyandıran; ancak içeri girilince görkemi daha fazla hissedilen kubbesi ise 42,30 metre yüksekliği ve 31,30 metre çapıyla döneminin en muhteşem örneğidir. Caminin görkemli mimarisi, içeride süslemelerin yarattığı görsel şölenle devam etmektedir. Minber ve mihrabı mermer işçiliğinin şaheserleri arasında gösterilen caminin çini süslemeleri, dönemin en önemli çini üretim merkezi olan İznik’te imal edilmiştir. Bu süslemelerde 101 farklı lale deseni kullanılmıştır.
 
Tanıtma Genel Müdürlüğü Arşivi, Servet Uygun
 
 
Aynı zamanda bir külliyenin de merkezini oluşturan camiyi üç taraftan çevreleyen dış avluda Darül Sıbyan, Darül Kurra, Darül Hadis medreseleri ile muvakkithane ve kütüphane bulunmaktadır. Caminin batı kenarını boydan boya kaplayan arasta, camiye gelir sağlamak ve cami platformunu istinat duvarıyla desteklemek amacıyla yapılmıştır. Arastanın tasarımı Mimar Sinan’a aittir. Mimar Sinan istinat duvarını tek sıra dükkân olarak yapmıştır. Daha sonra III. Murad zamanında Mimar Davut Ağa tarafından bu dükkanların üzeri beşik tonozla örtülerek tek sıra dükkanların karşısına yeni dükkanlar yapılmış ve arasta bugünkü şeklini almıştır.
 
UNESCO Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2011
Yeri: Marmara Bölgesi, Edirne 
Boylam: 26°34’ Doğu 
Enlem: 41°41’ Kuzey 
Kriter: (i), (ii), (iii), (iv) 
Kategori: Kültürel

 

E-Kitap / Doküman

SELİMİYE CAMİİ