­ CENDERE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Cendere Köprüsü - Adıyaman

Cendere Köprüsü, Adıyaman’ın Kahta ilçesinden Nemrut Dağı’na gidilirken, Karakuş Tümülüsü’nden yaklaşık 10 kilometre sonra, Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.
 
Köprü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinir. Roma İmparatoru Septimius Severus’un (MS 193-211) emriyle o tarihte Samsat’ta (Somasata) karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yaptırılmıştır. Muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için köprüye, cendere ismi verilmiştir.
 
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Cendere Köprüsü, Antik Roma mimarisinin muhteşem bir anıtsal örneğidir. Biri ana kemer ve biri tahliye kemeri olmak üzere iki kemerden oluşan köprü, her biri tonlarca ağırlıkta olan düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğunda olan köprünün en ilginç mimari özelliği harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Köprü, her iki tarafından rampa biçiminde yükselerek orta kısımda birleşmektedir. Bu özellik köprünün hem statik olarak dayanıklılığını artırmakta hem de köprüye anıtsal bir görünüm kazandırmaktadır.
 
TGA
 
Köprünün güneydeki girişin her iki tarafında birer adet korint düzeninde sütun bulunmaktadır. Üzerinde yer alan yazıtlardan birinin köprüyü yaptıran İmparator Septimius Severus, diğerinin ise karısı Julia Domna adına dikildiği anlaşılmaktadır. Kuzeydeki girişin bir tarafında bulunan sütun üzerindeki yazıt ise bu sütunun oğulları Caracalla adına dikildiğini göstermektedir. Bu sütunun karşısında köprünün yapıldığı dönemde oğulları Geta adına dikilmiş bir sütun daha olduğu bilinmektedir. Ancak Septimius Severus’tan sonra tahta geçen İmparator Caracalla kardeşi Geta’yı öldürterek Roma topraklarında onun adına dikilen ne varsa yıktırmış, Cendere Köprüsü’nde Geta adına dikilen sütun da bu dönemde kaldırılmıştır.
 
Cendere Köprüsü’nün, yapımından sonra, Roma döneminde değişik zamanlarda onarım gördüğü, köprünün korkuluk kısmında yer alan yazıtlardan anlaşılmaktadır.
 
Kaynak: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Köprü
Doğa-Kültür Turizmi
Adıyaman Kahta ilçesinde sincik yolu üzerinde 55 Km dedir. Merkezden ulaşım özel araç veya turlarla sağlanmaktadır.
Adıyaman / Kahta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 127660    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Kasım 2024 Pazartesi