­ PATATESLİ AFYON EKMEĞİ | Kültür Portalı

Patatesli Afyon Ekmeği - Afyonkarahisar

• Yarım kilo acı maya (ekşi maya)
  • 2 avuç tuz
  • Aldığı kadar su

Patatesli Afyon Ekmeği Nasıl Yapılır

1. İlk önce mahalle fırınından ekmeğin yapılacağı zaman öğrenilir. Buna nöbet alma denir. Ekmek için hazırlıklara başlanır. Önce patates haşlanır, soyulur, rendelelenir. Üstü örtülür, bir kenarda bekletilir.

2. Küçük bir kabın içine acı maya konur. (Acı maya: daha önce yapmış olduğunuz ekmekten alınan hamurdur). Üzerine un ve ılık su dökülerek maya yoğurulur. Üstü örtülür sabaha kadar mayalanması beklenir. Nöbet saatinden iki saat önce hamur yoğurulmaya başlanır. Tekneye un elenir. Unu teknenin bir tarafına yığar üstüne tuz atılır. Diğer tarafına püre haline getirilen patates sıcak suyla ilk önce karıştırılır. Böylece patates ısınmış olur. Gelen maya patatesin üstüne dökülür. Patatesle de maya karıştırılır. Karılan bu hamura teknenin diğer tarafındaki un yavaş yavaş yedirilir. Teknede kalan unun üzerine hazırlanan su dökülür ve karılır. Karılan bu hamur diğer mayalı hamurla karıştırılır. Suyunu alıncaya kadar bir saat yoğurulur. Hamurun üzerine un serpilir. Mendille (sofra bezi) üstü örtülür. Yazın teknenin üstü ince, kışın ise kalın battaniyeler ile örtülür. Bir saat de hamurun mayalanması beklenir. Hamurun mayalandığını anlamak için hamura elle bastırılır. Elin yaptığı çukur doluyorsa hamurun mayası gelmiş olur.

3. Fırına tekne götürülür. Sekinin (tezgahın) üstüne mendili serilir. Üstüne hamur yapışmasın diye uğra (un) serpilir. Tekneden eğsiranla bir miktar hamur alıp tahtanın üstünde iki elin arasında yuvarlayıp mendilin üzerine dizilir. Başka bir mendille hamurların üstünü örtülür.

4. Şimdi hamuru fırına koyma zamanı geldi. Fırıncı, küreği fırının ağzına koyar. Bir kişi küreğin üstüne un serper. Bir kişi de hamuru küreğin üstüne koyar. Hamurun kabuk atmaması için beş parmak hamurun üstüne bastırılır. Fırıncı kürekteki hamuru fırına koyar. Sekideki hamurları sırayla fırına verirler.

5. Hamur hafif pişince fırıncı ekmekleri debertir (yer değiştirir). Ekmekler piştikten sonra bir mendile serilip ekmekler üstüne dizilir, soğuması beklenir.

Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018

Afyonkarahisar Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 32289    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba