­ ALACA ÇORBASI | Kültür Portalı

Alaca Çorbası - Aksaray

Alaca Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir

  • 250 gr Kıyma
  • 1 Çay Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek
  • 1 Çay Bardağı Haşlanmış Nohut
  • 1 Çay Bardağı Haşlanmış Buğday
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 Adet Orta Boy Soğan
  • 1 Adet Kapya Biber
  • 1 Yemek Kaşığı Salça
  • 6 Su Bardağı Su
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Yemek Kaşığı Yoğurt
  • 1 Adet Yumurta
  • 2 Yemek Kaşığı Un

Alaca Çorbası Nasıl Yapılır?    

  • Tencerede tereyağı eritilir, ince ince doğradığımız soğanlar konulur, rengi pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Ardından kıyma ilave edilir. Kavrulan kıymanın üzerine kapya biber ve salça eklenerek birkaç dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra su ilave edilir.
  • Kaynayan çorbaya nohut, buğday, ve yeşil mercime eklenir 15 dk kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Ayrı bir kapta hazırlamış olduğumuz toz tarhana, un, yoğurt ve yumurta karışımı, çorbanın içine ilave edilerek bir iki taşım daha kaynatılarak tencere ocaktan alınır.

​Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018

Görüntülenme Sayısı : 713    Eklenme Tarihi : 15 Ocak 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Ocak 2024 Pazartesi