­ BATIRIK | Kültür Portalı

Batırık - Aksaray

Batırık Malzemeleri Nelerdir

  • 3 su bardağı düğü
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet yeşil soğan
  • 1 demet taze nane
  • 15-20 adet yeşil sivri biber
  • 4 adet domates
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağ,
  • Haşlanmış taze asma yaprağı veya lahana yaprağı, marul yaprağı.

​Batırık Nasıl Yapılır

  • Dalından toplanmış taze asma yaprakları yıkanır ve kaynar suyun içine atılarak 3-4 dakika haşlanır. Haşlanan yaprakları süzgüye alınır, suyu tencereye konur.
  • Diğer tarafta tencereye tereyağı konur, eriyince üzerine zeytinyağı ve doğranan soğanlar ilave edilerek kavrulur. Birkaç dakika sonra tencereye doğranan yeşil biberler, daha sonra salça konur ve kavurmayadevam edilir.
  • Biberler yumuşayınca üzerine yumurtalar kırılır ve hızlı hızlı karıştırılır.
  • Daha sonra tencereye düğü dökülür ve karıştırılır, birkaç dakika kavrulduktan sonra asma yaprağı haşlama suyundan 3 su bardağı su ilave edilir.
  • Düğü suyu çekince ocaktan alınır ve bir kaba dökülür. İlk hararetigidince düğünün içine baharatlar, tuz, ince doğranmış yeşillikler,domates, yeşil biber, limon suyu ve zeytinyağı dökülür.
  • Batırık servis edilirken soğuk su ile sulandırılır, kenarlarına asma yaprakları serilerek ikram edilir. Asma yaprakları batırığın içine atılır ve kaşıklanarak yenir.

Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018

Görüntülenme Sayısı : 269    Eklenme Tarihi : 15 Ocak 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ocak 2024 Çarşamba