Batırık - Aksaray
Batırık Malzemeleri Nelerdir
- 3 su bardağı düğü
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 demet maydanoz
- 1 demet yeşil soğan
- 1 demet taze nane
- 15-20 adet yeşil sivri biber
- 4 adet domates
- 2 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı kekik
- 2 yemek kaşığı pul biber
- 1 çay bardağı zeytinyağ,
- Haşlanmış taze asma yaprağı veya lahana yaprağı, marul yaprağı.
Batırık Nasıl Yapılır
- Dalından toplanmış taze asma yaprakları yıkanır ve kaynar suyun içine atılarak 3-4 dakika haşlanır. Haşlanan yaprakları süzgüye alınır, suyu tencereye konur.
- Diğer tarafta tencereye tereyağı konur, eriyince üzerine zeytinyağı ve doğranan soğanlar ilave edilerek kavrulur. Birkaç dakika sonra tencereye doğranan yeşil biberler, daha sonra salça konur ve kavurmayadevam edilir.
- Biberler yumuşayınca üzerine yumurtalar kırılır ve hızlı hızlı karıştırılır.
- Daha sonra tencereye düğü dökülür ve karıştırılır, birkaç dakika kavrulduktan sonra asma yaprağı haşlama suyundan 3 su bardağı su ilave edilir.
- Düğü suyu çekince ocaktan alınır ve bir kaba dökülür. İlk hararetigidince düğünün içine baharatlar, tuz, ince doğranmış yeşillikler,domates, yeşil biber, limon suyu ve zeytinyağı dökülür.
- Batırık servis edilirken soğuk su ile sulandırılır, kenarlarına asma yaprakları serilerek ikram edilir. Asma yaprakları batırığın içine atılır ve kaşıklanarak yenir.
Kaynak: Hülya Erol, Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018
Batırık
Görsel Sahibi: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
13370
Eklenme Tarihi :
15 Ocak 2024 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
17 Ocak 2024 Çarşamba