­ KAPAMA / KAYGANA | Kültür Portalı

Kapama / Kaygana - Aksaray

Kapama/Kaygana​ Malzemeleri Nelerdir

  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 7-8 Adet Yumurta
  • 1/2 Çay Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Un
  • Bal Veya Pekmez

Kapama/Kaygana ​ Nasıl Yapılır

  • Yumurtalar, süt ve un pütürsüz bir kıvama gelene kadar iyice çırpılır. 
  • Tereyağı tavada eritilir, kızınca yumurtalı karışım içine dökülür ve tavanın kapağı kapatılır.
  • Yumurtanın tabanı pişince ters çevrilir ve diğer tarafı da kızartılır. 
  • Servis tabağına alınan kaygana bu şekilde veya üzerine pekmez, bal gezdirilerek tatlı niyetine yenir. 

Not: Kaygana, kolay hazırlandığı için yörede sıklıkla pişirilir. Bazı evlerde kaygananın üzerine kaymak konarak yeniyor.

Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018 

Görüntülenme Sayısı : 991    Eklenme Tarihi : 17 Ocak 2024 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2024 Perşembe