­ ACEM PİLAVI | Kültür Portalı

Acem Pilavı - Kahramanmaraş

Acem Pilavı Tarifi

Hazırlık Süresi: 25-30 dakika. Pişirme Süresi: 20-25 dakika.

Kaç Kişilik: 6

Acem Pilavı Malzemeleri Nelerdir

  • 250-300 g kuşbaşı kuzu eti
  • 1 kuru soğan
  • 750 g havuç
  • 3 su bardağı pirinç
  • karabiber, kırmızı pul biber, az miktar tarçın ve
  • sade yağ

Havuç ekşilemesi için ise;

  • 500 g havuç rendesi
  • Sumak (ekşi ahıdı) ya da nar ekşisi
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak,
  • tuz ve kuru nane

Acem Pilavı Nasıl Yapılır

Kuşbaşı et haşlanır kefi-köpüğü alınır. Suyundan ayrılan ortama ince doğranmış kuru soğan ve ufak ufak özenle doğranmış havuç ve de yağın bir kısmı ilave edilerek kavurma işlemi yapılır. Et suyu ile pilavın suyu ayarlanır ve ortama havuç ilave edilir, daha önceden sıcak su ile haşlanmış pirinç yıkanarak suya bırakılır, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirilir ve ayrılan yağ ile pilav yağlanır. Pilav dinlendirilir tabağa alınır yüzüne karabiber, kırmızı pul biber, bir miktar tarçın ilave edilir. Et, pilav üzerine yerleştirilerek servise sunulur.

Havuç Ekşilemesi: Rendelenmiş havuç salata kabına alınır, suda ayarlanan ekşi ahıdlarından biri sumak ya da nar ekşisi ortama konulur. Dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir. Ekşilemenin yüzüne bolca kuru nane ilave edilerek pilavla birlikte tüketilir. Öneriler: Havuç ekşilemesi acem pilavının tamamlayıcısı olarak servise sunulur.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 277.

Görüntülenme Sayısı : 22750    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı