­ YUKARI ÇAVUNDUR EKMEĞİ | Kültür Portalı

Yukarı Çavundur Ekmeği - Ankara

• 1 tatlı kaşığı şeker
  • 150 gram yaş maya
  • Alabildiği kadar su

Yukarı Çavundur Ekmeği Nasıl Yapılır (15 Ekmek)

Patatesler haşlanıp ezilir. Biraz su eklenerek sıvı hale getirilir. Unun üzerine tuz dökülüp, patates ilave edilir ılık su ile hamur yoğrulur. Önceden başka bir kapta şeker ve maya ılık su ile ıslanır. Yapılan hamurun içine bu mayalı su da eklendikten sonra hamur tekrar yoğrulur. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak olur. Hamur yoğrulduktan sonra üzerine bez örtülerek kabarmaya bırakılır. Mayalanan hamur çorba kasesi büyüklüğünde pazılar yapılarak bir bezin üzerine dizilir. 10-15 dakika tekrar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra el ile pazılar açılır. Önceden ısıtılmış köy fırınında pişirilir.

Kaynak: Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)