­ BALIK EKŞİLEMESİ | Kültür Portalı

Balık Ekşilemesi - Antalya

• 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • ½ demet fesleğen

Balık Ekşilemesi Nasıl Yapılır

1. Geniş yüzeyli bir tavaya unu koyunuz. Orta ile kısık arası ateşte karıştırarak unu sararıncaya kadar kavurunuz. Tereyağını ve ezilmiş sarımsak dişlerini ekleyiniz.
  2. Un ile tereyağını birbirine yedirdikten sonra tavaya tuzu ve azar azar suyu ekleyiniz. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız. Ara sıra karıştırarak tahin kıvamını tutturunuz ve kısık ateşte bekletiniz.
  3. Grida dilimlerini ızgarada, suyunu kaçırmadan ve ara sıra fırça ile zeytinyağı sürerek pişiriniz. Üzerlerine tuz gezdirerek servis tabağına alınız.
  4. Sıcak tuttuğunuz meyaneye, limonu ve kaba kıyılmış fesleğenleri ekleyip karıştırınız. Balıkların üzerine gezdirip sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

1. Izgarada pişirilen dilim gridaların üzerine ayrıca dilim peynir koyabilirsiniz.
  2. Ekşilemeyi, fırında pişirilmiş veya haşlanmış balıklara da uygulayabilirsiniz.
  3. Aynı yöntemi, grida dışında, diğer beyaz etli balıklara da uygulayabilirsiniz.

Kaynak: “Balık Ekşilemesi”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 100.

Görüntülenme Sayısı : 2295    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı