­ LAHANA SARMASI | Kültür Portalı

Lahana Sarması - Malatya

Bu köfte Malatya'da nahna küftesi adını alır. Turşu ve ayran ile yenir. Kış mevsiminde çok yapılan bir yemektir. Günlük yemeklerde, ziyafetlerde, bayram ve cenaze yemeklerinde yapılır.

Lahana Sarması Malzemeleri Nelerdir

• 1 tane sarmalık lahana
  • 500 g yağlı kıyma
  • 2,5 su bardağı baş bulgur
  • 6 tane kuru soğan (2 tanesi içine 4 tanesi aralarına)
  • 3 yemek kaşığı salça (1 kaşık içine, 1 kaşık soğanına, 1 kaşık et suyuna)
  • Karabiber
  • Reyhan
  • Pul biber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir miktar ince kıyılmış maydanoz

Suyunun Malzemesi:

• ½ kg dana pöçük eti veya kemikli et
  • 1 yemek kaşığı salça

Lahana Sarması Nasıl Yapılır

Lahana yaprakları ezilmeden, tepeden kesilerek tek tek ayrılır. Yapraklar yıkanır. Kaynar suda 1-2 dakika haşlanır. Haşlanan yapraklar, kevgir ile soğuk suya alınıp hafif sıkarak çıkarılan yaprak köfte uzunluğuna göre keserek süzgece alınır. Keserken önce ortadaki ana damar çıkarılır. Diğer tarafta 4-5 tane kuru soğan halka olarak doğranıp tavaya konur. 2 kaşık tereyağı ve arzu edilirse azıcık sıvı yağ karıştırılır. Sararan soğanlar 1 kaşık salça ile çevrilip ateşten alınır. Daha sonra kıyma, bulgur, rendelenmiş 2 baş soğan, tuz, kara ve kırmızı pul biber, reyhan, maydanoz ve salça az su ilavesi ile yoğrulur. Çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır. Yemeğin pişeceği tencerenin dibine, kesilen kalın lahana damarları konulur, sarılacak lahanayı açılır. Hazırlanan iç lahanaya koyup iki ucu açık olarak sarılır. Sarmalar avuç içinde sıkılarak parmak izleri sarma üzerine çıkacak şekilde sıkıştırılır. Bu şekilde hazırlanan sarmaları tencereye dizilir. Her sıra tamamlandığında aralarına kavrulmuş salçalı soğan serpilir. Sarmalar tamamlanınca dağılmadan pişmesi için üzerine bir baskı konur. Bu arada suyu hazırlanır. Pöçük eti veya kemikli et yıkanarak tencerede suyu çektirilir. Yağ, salça ve tuzu eklenir. Sıcak su ilavesi ile etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etin suyu süzülür. Etler, köftelerin üzerine dizilir. Et suyu köftelerin arasından görününceye kadar ilave edilir. Önce harlı, daha sonra kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirilir. Dinlendirildikten sonra tencerenin kapağı açılır, üzerindeki kemikli etler bir tabağa alınır. Tenceredeki köfte tepsiye ters çevrilir. Alınan kemikli et veya pöçükleri, köftelerin üzerine dizilir. Karabiber serpip sıcak olarak servis yapılır.

Kaynak: Malatya Valiliği Malatya Kitaplığı Yayınları, Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü, İstanbul 2013, Baskı: Promat Basım Yayın San.ve Tic. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 4820    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Mayıs 2024 Çarşamba