Kemal Paşa Peltesi - Antalya
Kemal Paşa Peltesi Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
- 8 su bardağı süt
- 8 yemek kaşığı nişasta
- 8 yemek kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı pekmez
- 25-30 adet hazır kuru Kemal Paşa kurabiyesi
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- ½ adet limon
Kemal Paşa Peltesi Nasıl Yapılır
- 4 bardak şekeri 4 bardak su ile kaynatınız. Limon suyu ile kestirip, hazır Kemal Paşa kurabiyelerini şuruba katınız.
- Şurubu Kemal Paşa kurabiyelerine emdirip soğumaya bırakınız.
- Sütü, nişasta ve şekeri derin bir tencerede kaynatınız. Karışım koyulaşıp kıvam bulunca, ocağın altını kapatınız.
- Çukur bir cam kabın içini pekmezleyiniz. 2 parmak pelte dökünüz ve peltenin üzerine bir sıra Kemal Paşa tatlısı döşeyiniz. Böylece en üstte pelte olacak şekilde pelte ve Kemal Paşa tatlısını kat kat kaba döşeyiniz.
- Kabı buzdolabına koyup 24 saat bekletiniz.
- Beklemiş pelte kabının üzerine büyük bir tabak kapatıp, ters yüz ediniz. Böylece pelteyi kubbe şeklinde tabağa aktarıp servis yapınız.
Notlar
- Eskiden bu tatlı, Kemal Paşa yerine ipe dizilmiş, kurutulmuş Baba Tatlısı ile yapılırdı.
- Pekmez yerine karamel kullanabilirsiniz.
Kaynak: “Kemal Paşa Peltesi”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 126.
Kemal Paşa Peltesi
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4441
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı