­ MERCİMEK DONDURMASI | Kültür Portalı

Mercimek Dondurması - Antalya

• 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mercimek Dondurması Nasıl Yapılır

1. Ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimek ile pirinci tencereye koyunuz. Üzerine 4 bardak su veya et suyunu döküp karıştırınız. Orta ateşte birkaç dakika kaynatıp ocağın altını kısınız. Tuz ve şekeri ekleyiniz.
  2. Ara sıra karıştırarak mercimekler ile pirinçler birbiri içinde eriyip suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 40 – 50 dakika pişirme işlemini sürdürünüz ve karışımı kayık servis tabağına aktarıp yayınız.
  3. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız. Zeytinyağını koyunuz.
  4. Kızgın yağlı tavada ince piyaz veya diş diş doğranmış soğanla, dilimlenmiş sarımsak dişlerini karıştırarak yumuşayıp pembeleşinceye kadar kavurunuz. Kimyonu, kırmızıbiberi ve karabiberi ekleyip karıştırınız. Karışımı, servis tabağındaki mercimeğin üzerine boca ettikten sonra hafifçe karıştırarak soğumaya bırakınız.
  5. Servis tabağını soğuk olarak sofraya veriniz. İsterseniz üzerine ek olarak kırmızı pul biberli, kızdırılmış zeytinyağı da gezdirebilirsiniz.

Not

Dilerseniz haşlanan mercimek ve pirinçlere 1 tatlı kaşığı domates salçası koyabilirsiniz.

Kaynak: “Mercimek Dondurması”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 58.

Görüntülenme Sayısı : 2595    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı