Kelem (Lahana) Dolması - Tokat
Kelem (Lahana) Dolması İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 1 orta boy kelem ( lahana )
- 1 kase dolma içi ( ince bulgur ve aşlık karışımı )ya da ince bulgur
- 4 orta boy kuru soğan
- 3 kaşık domates salçası
- 3 baş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Tereyağı ve sıvıyağ
Kelem Lahana Dolması Yapılışı:
Soğanlar küp küp doğranır. Dolma içi ayıklanıp yıkanır, derin bir kaba koyulur. Sıcak su ile biraz ıslatılır. Doğranan soğanlar, kıyma, baharatlar ve salça ilave edilerek iyice karıştırılır ve yoğurulur. Kelemler dallarından ayrılarak haşlanır ve soğutulur. Kelemlerin kalın dalları ayrılarak 2 santimlik şeritler halinde kesilir. Şeritlerin uç kısmına iç koyularak muska şeklinde sarılır. Tencereye dizilir. Aralarına soyulmuş sarımsak dişleri konulur. Üzerine tereyağı parçaları konulur. Biraz sıvı yağ gezdirilir, 1 bardak sıcak su ilave edilerek kısık ateşte 3-4 saatte pişirilir (dolmanın suyu çektikçe azar azar sıcak su ilave edilir ).
Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Tokat Geleneksel Mutfak
Lahana Dolması
Görsel Sahibi: Ömer IŞIDAN
Etli Sebze Yemekleri
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
19995
Eklenme Tarihi :
19 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
23 Mart 2020 Pazartesi