Yuvalak - Antalya
Yuvalak Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
Harç Malzemeleri
- 1 kg yağsız kıyma
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Diğer Malzemeler
- 2 su bardağı nohut (haşlanmış)
- 4 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yuvalak Nasıl Yapılır
- Çukur bir kaba kıymayı koyunuz. Üzerine ince bulguru, haşlanmış pirinçleri, yumurtayı, karabiberi ve tuzu koyunuz. Tüm malzemeyi yoğurunuz.
- Hazırladığınız harçtan kabuklu fındık tanesi iriliğinde ve bilye şeklinde köfteler yapınız.
- Rendelenmiş domatesleri tencereye koyunuz. Orta ateşte karıştırarak saldıkları suyu çektiriniz ve tencereye zeytinyağını, tereyağını ve ezilmiş sarımsak dişlerini ekleyiniz. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırdıktan sonra da haşlanmış nohutları ve 2 – 3 bardak suyu ekleyiniz.
- Su kaynayınca tencereye köfteleri koyunuz. Kapağını kapatıp ocağın altını biraz kısınız. Yemek suyunu çekinceye kadar pişirmeyi sürdürünüz.
- Susuz kaldığında köftelerin üzerine kuru naneyi gezdiriniz ve yemeği sıcak sıcak sofraya veriniz.
Notlar
- Kuru nane yerine ince kıyım taze nane, fesleğen veya maydanoz kullanabilirsiniz.
- Taze domates yerine 1 yemek kaşığı sulandırılmış domates salçası kullanabilirsiniz.
Kaynak: “Yuvalak”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 83.
Yuvalak
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4080
Eklenme Tarihi :
21 Mayıs 2021 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı