­ YUVALAK | Kültür Portalı

Yuvalak - Antalya

• 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

Yuvalak Nasıl Yapılır

1. Çukur bir kaba kıymayı koyunuz. Üzerine ince bulguru, haşlanmış pirinçleri, yumurtayı, karabiberi ve tuzu koyunuz. Tüm malzemeyi yoğurunuz.
  2. Hazırladığınız harçtan kabuklu fındık tanesi iriliğinde ve bilye şeklinde köfteler yapınız.
  3. Rendelenmiş domatesleri tencereye koyunuz. Orta ateşte karıştırarak saldıkları suyu çektiriniz ve tencereye zeytinyağını, tereyağını ve ezilmiş sarımsak dişlerini ekleyiniz. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırdıktan sonra da haşlanmış nohutları ve 2 – 3 bardak suyu ekleyiniz.
  4. Su kaynayınca tencereye köfteleri koyunuz. Kapağını kapatıp ocağın altını biraz kısınız. Yemek suyunu çekinceye kadar pişirmeyi sürdürünüz.
  5. Susuz kaldığında köftelerin üzerine kuru naneyi gezdiriniz ve yemeği sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

1. Kuru nane yerine ince kıyım taze nane, fesleğen veya maydanoz kullanabilirsiniz.
  2. Taze domates yerine 1 yemek kaşığı sulandırılmış domates salçası kullanabilirsiniz.

Kaynak: “Yuvalak”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 83.

Görüntülenme Sayısı : 2989    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı