­ BORANİ | Kültür Portalı

Borani - Bitlis

Borani Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg taze kabak
  • 1 kg gılgıl (ak darı) unu
  • 500 g şijer (yağsız ayranın kaynatılması ile oluşan pelte)
Sosu İçin:
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Borani Nasıl Yapılır

Soyulup doğranan sakız kabağı iki su bardağı suda pelte haline gelinceye kadar pişirilir. Kabak üzerine gılgıl (ak darı) ve şijer eklenip 10 dakika kadar karıştırılarak pişirilir. Sunum tabaklarında yemek üzerine biberli tereyağı sos dökülüp sunulur. Yapıldığı malzemeye göre kabak veya pazik boranisi olarak adlandırılır.

Kaynak: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi. 

Görüntülenme Sayısı : 6    Eklenme Tarihi : 18 Aralık 2025 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Aralık 2025 Perşembe