­ BÜRYAN PİLAVI | Kültür Portalı

Büryan Pilavı - Bitlis

Büryan Pilavı Malzemeleri Nelerdir

  • 500 g pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet büyük boy domates
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon, kişniş ve karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı et suyu
Üzeri İçin

Büryan Pilavı Nasıl Yapılır

Pirinç bol su ile yıkanıp 20 dakika ılık suda bekletilir. Yemeklik doğranan soğan başka bir tencerede hafif pembeleşinceye kadar yağda kavrulur. Pirinç eklenip 2-3 çevirim beraber kavrulur. Daha sonra rendelenmiş domates, kimyon, kişniş, karabiber ve tuz ilave edilip 3-4 çevirim kavrulduktan sonra 3 su bardağı sıcak et suyu eklenip pişirilir. Kaynama başlayınca ateş kısılır ve suyunu çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirilir. Dinlendirilip sunum tepsisine alınan pilav üzerine dağlanmış tereyağı dökülüp didiklenmiş büryan eti eklenip sunulur. Evlerde  büryan yerine fırında pişirilmiş kuzu kol eti eklenerek de sunulabilmektedir.

Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi. 

Bitlis Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 54    Eklenme Tarihi : 28 Kasım 2025 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Kasım 2025 Cuma