­ BALIKPAZARI CAMİ / YENİ CAMİİ | Kültür Portalı

Balıkpazarı Cami / Yeni Camii - Bursa

İnşa kitabesi bulunmayan caminin, yapılış tarihi de kesin olarak bilinmemekle birlikte 1922-23 yıllarında vuku bulan mübadelede Paragia-Pazariotissa kilisesi iken camiye çevrilmiş ve bugünkü adını almıştır. Daha sonra kuzeydoğu köşesine bir minare inşa edilen Cami, 17 Ağustos 1999 depreminde orta derece hasar görmesi nedeni ile bir süre ibadete kapatılmıştır. Cami, 307 metrekare alan üzerine 240 metrekare olarak, doğu-batı doğrultusunda, dikdörtgen planda yapılmıştır. Orta mekanı bir büyük kubbe ve dört yarım kubbe ile tamamlanmıştır. Tek şerefeli minaresi bulunan caminin, içeriden merdivenle çıkılan bir mahfili ve avluda bir abdest alma yeri mevcuttur. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, gelişmiş kapalı Yunan haçı şemasını yansıtır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Bursa'dan Gemlik'e giden Bursa-Yalova yolundan Gemlik İlçesi'nin içine girildiğinde, deniz sahiline giden yoldaki Balıkpazarı Mahallesi'ndedir.
Gemlik/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8966    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Kasım 2021 Salı