­ GÜL BAKLAVA | Kültür Portalı

Gül Baklava - Çorum

Gül Baklava adıyla da bilinen Çorum Baklavası, Çorum’un yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri yapılmaktadır. 

Gül Baklava Malzemeleri Nelerdir

  • 500 g birinci kalite un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 150 g tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • 200 g ceviziçi
  • 200 g nişasta
  • 500 g şeker

Gül Baklava Nasıl Yapılır

Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür. Soğuduktan sonra servis yapılır.

Gül Baklava değişik şekilde de yapılabilir. Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle büzdürülerek getirilir ve "Burma Baklava" olarak adlandırılır. Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır. Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır, şerbet dökülür ve servis yapılır.

Kaynak: Coğrafyası Tarihi Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Çorum 2008

Çorum Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 19809    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2022 Cuma