­ MADIMAK YEMEĞİ | Kültür Portalı

Madımak Yemeği - Çorum

Madımak, Anadolu’nun yaygın olarak bilinen ve toplanan otlarından biridir. Baharda toplanır, kış için de kurusu yapılır. Adı türkülere konu olan madımak, Orta Anadolu’nun bilinen en eski yemeklerindendir. Bahar ayları ile birlikte çayır-çimen arasından çıkmaya başlayan madımağın toplanması zahmetli bir iştir. Son yıllarda bahçelerde de ekilmeye başlayan madımak, pazarlarda ve marketlerde de satılmaya başlamıştır. Farklı şekillerde pişirilen madımak en çok soğan, bulgur, tercihe göre pastırma veya çemen ile yapılır. Çorumlular bahar aylarında madımağı kurutarak veya konserve yaparak kilerlerine bolca doldururlar.

Madımak Yemeği Malzemeleri Nelerdir

• ½ kg madımak
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 100 gr pastırma (çemenli) 100 gr kavurma
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur

Madımak Yemeği Nasıl Yapılır

Madımak tek tek ayıklanır. Bunun için üstten körpe filiz kısmı ve yaprakları kullanılır, sapları atılır. Birkaç su yıkanıp süzülür. Büyük yaprakları varsa doğranır, süzülmeye bırakılır. Soğan ve sarımsak geniş bir tencereye doğranır. Altın sarısı renk alana kadar tereyağında kavrulur. İçerisine salça, küçük parçalar hâlinde pastırma ve kavurma katılır, yağda biraz çevrilir.  Ardından madımaklar ilave edilir. 3 su bardağı sıcak su ve bulguru da eklenir. Kapağı kapatıldıktan sonra madımak yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.

Kaynak: Anadolu YEMEK SANATI, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları: 3585

Çorum Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 10758    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2022 Cuma