­ SU BÖREĞİ | Kültür Portalı

Su Böreği - Erzurum

• Civil peyniri
  • Tereyağı
  • Limon suyu

Su Böreği Nasıl Yapılır

Bir tepsi börek için, genişçe bir kaba 12 adet yumurta kırılır. Üzerine  tuz ve yarım limon suyu eklenir. Böreklik buğday unu (Gluten içeriği yüksek, yumuşak taneli buğdaydan üretilen ve pişme sırasında istenilen özellikte hamur elde edilmesi için katkı maddesi ilaveli unlar), yumurta, tuz ve limon suyu karışımının üzerine yavaş yavaş ilave edilerek hamur hazırlanır. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar en az 40 dakika yoğrulur. Yoğrulan hamur 12 parçaya ayrılarak kesilir. Kesilen hamurların iki parçası tepsinin altına ve üstüne serilecek yufkayı oluşturacağı için diğer parçalardan daha büyük kesilir. Kesilen hamurlar 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra merdane yardımıyla büyütülür. Daha sonra bu hamurlar un kullanılarak ve oklava yardımıyla 2-3 mm kalınlığına gelene kadar inceltilerek açılır. Yuvarlak börek tepsisinin içi tereyağıyla yağlandıktan sonra açılan yufkalardan ilki haşlanmadan ve tepsinin kenarlarından taşacak şekilde tepsiye serilir. Üzerine tereyağı gezdirilir. Sonrasında diğer 10 yufka sırası ile tuzlu kaynar suda haşlanır. Haşlanan yufkalar kaynar sudan çıkarılınca içinde soğuk su bulunan tencereye atılarak şoklandıktan sonra hızlıca soğuk sudan çıkarılır ve elle sıkılarak veya temiz bir bezin üzerine serilerek suyu iyice alınır. Suyu alınan 5 adet haşlanmış yufka aralarına tereyağı sürülerek ve büzülerek pileli şekilde tepsiye serilir. Biri haşlanmamış diğer beşi haşlanmış toplam 6 adet yufkadan sonra Erzurum Civil Peyniri ve maydanozdan oluşan iç malzemesi konur. İç malzeme konulduktan sonra üzerine erimiş tereyağı gezdirilir. Sonra, kalan 5 haşlanmış yufka aralarına tereyağı serpilerek aynı şekilde tepsiye serilir. Büyük açılan ve haşlanmadan bekleyen son yufka ise tepsinin üzerine kapatılır. Yanları bastırılarak kapatılır ve üzeri tereyağıyla yağlanan börek kızartılmaya hazır hale gelir.

Erzurum Su Böreği ocak üzerinde kısık ateşte yaklaşık 25 dakika boyunca çevirerek eşit şekilde kızartılır. İlk yüzü yaklaşık 15 dakika kızartıldıktan sonra börek tepsi içerisinde ters çevrilerek üst yüz de yaklaşık 10 dakika boyunca yine çevire çevire pişirilir.

Sıcak ya da soğuk olarak servis edilir.

Görüntülenme Sayısı : 4292    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2022 Çarşamba