­ AFYON SALATASI | Kültür Portalı

Afyon Salatası - Afyonkarahisar

• 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı

Afyon Salatası Nasıl Yapılır

Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (Afiyon), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis edileceği zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır.

Not: Yöresel dilde "Afiyan Salatası" denilir. "Afiyan" haşhaş bitkisinin tarlada ilk yeşerdiği zaman yapraklarına verilen addır. Bu yapraklar tarladan toplandıktan sonra kökleri kesilerek ayıklanır. Marul salatası gibi hazırlanır. Afiyan salatası yapılırken mevsimine göre istenilen diğer sebzeler de katılabilir. Ayrıca haşlanmış yumurta ilavesiyle de hazırlanabilir.

Kaynak:  Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018

Görüntülenme Sayısı : 9374    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba