­ AKÇAKOCA MANCARLI PİDE | Kültür Portalı

Akçakoca Mancarlı Pide - Düzce

Akçakoca Mancarlı Pide'nin Özellikleri;

Osmanlı Devleti'nin Anadolu topraklarını fethi ile birlikte, yerleşik hayata geçen Türkler bu bereketli topraklarda yetişen yenilebilir otlara mancar adını vermişlerdir. Düzce Ovasının her dönemde bol yağış alan bir iklime sahip olmasından dolayı sulak topraklarda yetişen bu bitkiler, vitamin açısından zengin bir besin deposudur. O dönemlerde Akçakoca’nın köylerine yerleşmiş olan Türkler, ellerindeki sınırlı kaynakları en etkili şekilde kullanmak istemeleri sebebiyle bu besin deposu otların zenginliğini keşfetmişlerdir. Dolayısıyla, Mancarlı Pide Akçakoca ilçesinin Yukarı Mahallesindeki Manav Türklerinin yaptığı bir çeşit hamur işi olarak bilinmektedir. Mancarlı Pide vejetaryen bir ürün olup, mancar otu diye tabir edilen pazı veya ıspanak gibi yeşillikler kullanılarak yapılmaktadır.

Mancarlı Pide Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg buğday unu
  • 1 kg ıspanak
  • 1 kg pazı
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su

Mancarlı Pide Hamuru Nasıl Yapılır

Derin bir kabın içinde un, tuz ve ılık su kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Yoğurulan hamurun üstüne nemli bir bez serilerek 10-15 dakika dinlendirilir.

Mancarlı Pide İç Malzemeleri Nasıl Yapılır

Önceden temizlenmiş ıspanak, pazı ve kuru soğan ince ince doğranır. İçine nane, pul biber, tuz, karabiber ve sıvı yağ ilave edilerek iyice karıştırılır. Dinlendirilmiş hamur mandalina büyüklüğünde pazılara ayrılır. Üstü unlanmış bir zemin üzerinde 30 cm çapında açılarak iç malzemesi konur ve yarım ay şeklinde kenarları iyice bastırılarak kapatılır. Hazırlanan pideler önceden ısıtılmış teflon veya sac tavada üzeri göz göz oluncaya kadar kızartılır.

Hazırlanma Süresi; 45 dakika 8/10 kişilik

Not; Akçakoca Mancarlı Pide, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 29.12.2017 tarihinde tescil ettirilmiş ve Mahreç İşareti almıştır.

Kaynak; Kültürel Çeşitliliği İle Düzce Lezzetleri Kitabı

Görüntülenme Sayısı : 16186    Eklenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Ekim 2023 Perşembe