­ BAKLA DOLMASI | Kültür Portalı

Bakla Dolması - Tokat

Bakla Dolması İçin Gerekli Malzemeler:

  • 3 su bardağı kuru iç bakla
  • 1 su bardağı dolma içi (kırık yarma ince bulgur karışımı)
  • 2 adet kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 çorba kaşığı reyhan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • kırmızıbiber
  • karabiber
  • tuz

Üzeri İçin:

  • 3 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı tereyağı

Bakla Dolması Yapılışı:

Bakla ılık suda bekletilir ve ortadan ikiye kesilir kabukları çıkartılır ve tekrar doğranır. Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır ve ince doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir kase kadar su eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır. Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır. Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konulur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir. Dolmaların üzerine sıcak su gezdirilir ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirilir. Sosu için soğanlar yağda kavrulur içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım daha kaynatılır. Sıcakken servis edilir.

Not: İsteğe göre tencerenin dibine et yerine pastırma da konabilir. Yöreye ait bir yemektir. Dolma içi bulunmadığı zaman ise pilavlık bulgur ile de yapılabilir. Dolma içi yarmanın kırılmışına denir.

Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Tokat Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 30317    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Mart 2020 Çarşamba