­ ÇÖŞ BÖREK MARAŞ MANTISI | Kültür Portalı

Çöş Börek Maraş Mantısı - Kahramanmaraş

Çöş Börek (Maraş Mantısı)

Hazırlık Süresi: 45 dakika.

Pişirme Süresi: 15 dakika.

Çöş Börek Malzemeleri Nelerdir

  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Su
  • Tuz

İçi için:

  • 250 g orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Karabiber, kırmızıbiber, tuz
  • 5-6 dal maydanoz

Üzeri için:

  • 2 kg keçi yoğurdu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane, kırmızı pul biber
  • 2-3 diş sarımsak

Çöş Börek Nasıl Yapılır

Un, yumurta, tuz, su ile kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur hazırlanır. Kıyma ince doğranmış soğan, karabiber, kırmızıbiber, maydanoz ve az miktar tuzla karıştırılarak mantı içi hazırlanır. Hamur 2-3 mm inceliğinde açılarak 3 cm kareler şeklinde kesilir. İç malzemeleri konularak üçgen bohça şeklinde katlanır. Hazırlanan mantılar kaynayan tuzlu suya atılır, piştikten sonra sudan alınarak süzülür. Bir tepsiye alınır. Servisten önce sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve üzerine yağda kızartılmış kuru nane ve kırmızı pul biber sosu gezdirilerek servise sunulur.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 276.

Görüntülenme Sayısı : 8087    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı