­ DİYARBAKIR ÇÖREĞİ | Kültür Portalı

Diyarbakır Çöreği - Diyarbakır

• 1 kibrit kutusu yaş maya veya 2 yemek kaşığı kuru maya
  • Yumurta
  • Susam

Diyarbakır Çöreği Nasıl Yaplır

Un elenip ortası açılır. İçine hazırlanan maya 1 su bardağı eritilmiş yağ, su-süt veya su-yoğurt karışımı, tuz, mahlep ve çörek otu konularak yoğrulur. Kalan bir bardak erimiş yağ hamura yedirilerek katlama yöntemiyle yoğrulur. İyice yoğrulan hamur mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur genellikle büyük dikdörtgen kesilip üzeri fincan, kaşık veya çatalla süslenir. Üzerine susam ve yumurta sürülerek pişirilir. Kendine özgü kokusu ve hafif sert olur. Hamur çok yoğrulduğu için diğer mayalı hamurdan yapılan çörekler gibi çabuk bayatlamaz ve uzun süre tazeliğini korur. NOT: Çöreğin yüzeyini süslemek önem taşır.

Görüntülenme Sayısı : 22880    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2022 Salı