­ ERİKLİ YAVAN DOLMA | Kültür Portalı

Erikli Yavan Dolma - Tokat

• 4 adet kuru soğan
  • 4 kaşık tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça

Erikli Yavan Dolma Yapılışı:

Bir kabın içinde dolma içi bir bardak sıcak su ile ıslatılır. Reyhan ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça içine atılır. Kaşıkla iyice karıştırılır. Tuzu iyice çıkarılmış yapraklar masaya serilip zeytinyağlı dolma gibi ince ve uzun sarılır. Tencereye dizilir. Aralarına yıkanmış kuru erikler serpilir. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine 1 bardak kadar sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Sosu için; kuru soğan ince kıyılarak bol yağda kavrulur. İçine salça eklenir. Hazırlanan sos dolmanın üzerine yayılarak kısık ateşte 2 saat kadar pişirilir. Suyu bittikçe ilave edilir. Not: 1-Sıvı yağın konması parlaklık verir. 2- Bu dolmanın etinin olmaması sebebiyle yörede “ YAVAN DOLMA “ ismiyle anılır.

Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Tokat Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4950    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2020 Salı