Etli Tirit Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet Kutludüğün köy ekmeği
- 1 kg et (kuzu veya dana)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 büyük baş soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 3 adet orta boy yeşil biber
- Yemek tenceresini dolduracak kadar sıcak su
- Pul Biber
- Karabiber
- Nane
- Tuz
Etli Tirit Nasıl Hazırlanır
Etler küp şeklinde doğranır. Tereyağı kızartılır ve üzerine etler konarak biraz pişirilir. Üzerine tuz, yeşil biber, domates, diş sarımsaklar, ince doğranmış soğan katılarak orta ateşte pişirmeye bırakılır. Pişmekte olan etin üzerine salçayı ve ayrı bir kapta kaynattılan suyu dökülür karıştırılır (suyu biraz fazla koymalıyız) ve etler iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişen yemek ocaktan indirildikten sonra 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Yemek pişene kadar, köy ekmeği bir tepsi üzerinde yassı bicimde küçük küçük doğranır. Ekmekler servis kabına yerleştirilir. Pişmiş ve dinlenmiş olan yemeğin, kepçeyle önce suyu ekmeğin üzerine gezdirilerek bolca dökülür. Sonra etler alınarak ekmeklerin üzerine yerleştirilir. Etlerin üzerine pul biber, karabiber, nane konularak tirit yenmeye hazır hale getirilip, sıcak sıcak servis yapılır. Not: Tirit Ankara’nın Değişik yörelerinde değişik malzemelerle yapılır. Tirit yemeği etle birlikte patates ilave edilerek de yapılır. Pişen etin üzerine küp şeklinde doğranmış patatesleri ilave ederek yapılmalıdır.
Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)