­ OTLU KOL BÖREĞİ | Kültür Portalı

Otlu kol böreği - İzmir

İzmir'de en çok yapılan böreklerden biri olan kol böreği ıspanaklı olabildiği gibi, mevsimine göre toplanan ya da pazarlardan satın alınan karışık böreklik otlarla da yapılabilir. Böreklik otun içerisinde genellikle ebegümeci, gelincik, kapurcak, pazı, arapsaçı ve  ısırgan otu bulunur.

Otlu Kol Böreği Malzemeleri Nelerdir

Hamuru için:

• 1 kg un
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve su

İç Harcı için:

• 1 kg karışık böreklik ot
  • 300 g tulum peyniri
  • tuz ve karabiber

Üzeri için:

• 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Otlu Kol Böreği Nasıl Yapılır

Hamur için un elenir. Ortası çukur şeklinde açılır, sirke, zeytinyağı ve tuz ilave edilir. Yavaş yavaş su ilave dilerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek, yaklaşık bir saat dinlendirilir. İç harç için önceden ayıklanıp, yıkanmış ve suyu iyice süzdürülmüş/sıkılmış otlar doğranır ve tulum peyniri ile karıştırılır. İsteğe bağlı olarak tuz ve karabiber ilave dilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılır. bezeler oklava ile açılır. Açılan yufkaların üzerine zeytinyağı sürülür ve iç harç serpilir. Yufkanın bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır. Rulo haline gelen yufka, bir ucunundan başlanarak, kendi etrafında sarmal olacak şekilde dolanır ve tepsinin ortasına yerleştirirlir. Tüm bezeler bu şekilde açılır ve hazırlanan rulo tepsineki rulonun etrafına sarılır. Bütün bezeler bittiğinde 1 çay bardağı yoğürt ve 1 çay bardağı zeytinyağı karıştırılarak böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir. Börek fırından çıkarıldığında üzerine, biraz su serpilir ve demlenmesi için, tepsi sofra bezi ile sarılır. Daha sonra dilimlenerek servis edilir.

Kaynak: İzmir'in Lezzet Öyküsü/Tarifler (2.Cilt), İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, İzmir 2018, sf:127

Görüntülenme Sayısı : 8299    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2023 Salı