­ SIKICIK ÇORBASI | Kültür Portalı

Sıkıcık Çorbası - Kütahya

Sıkıcık Çorbası 

Bu çorbanın bir de hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu çorbadan yapar. Oğlu: "ana akşam ne yiyeceğiz" dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.

İnce bulgurlar elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe Sıkıcık adı verilmiştir.

Kütahya Sıkıcık Çorbası Malzemeleri Nelerdir

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 1 yemek kaşığı un
  • ½ fincan kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt

Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır

İnce bulgur bir kabın içerisine konur ve bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir karışım elde edilir. Elde yuvarlanarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapılıp, unlu bir tepsiye sıralanır. Bir başka tencerede soğan, yağ ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağı su doldurulur. Kaynayan salçalı suya önceden yuvarlanan toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır.Arzu edilirse suyuna et suyu da karıştırılabilir.

Sunum için:

Küçük bir kasede yoğurt ezilip, içine dövülmüş sarımsak eklenerek sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara konan çorbanın üzerine dökülür.

Görüntülenme Sayısı : 19847    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2024 Çarşamba