­ KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN | Kültür Portalı

Kuzu Etli Şevket-i Bostan - İzmir

Bazı yörelerde akkız olarak da bilinen şevket-i bostan Akdeniz havzasında yetişen ve yemeği yapılan dikensi bir bitkidir. Daha çok Girit’ten İzmir’e göç eden Giritliler tarafından kuzu etli yemeği yapılıp tüketilmesine rağmen mevsiminde (Ocak- Nisan ayları) Kemeraltı Çarşısındaki birçok esnaf lokantasında bu yemeğe rastlamak mümkündür.

Kuzu Etli Şevket-i Bostan Malzemeleri Nelerdir

• 500 g şevket-i bostan
  • 250 g kemikli kuzu eti
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2-3 kaşık sıvı yağ
  • 2 su bardağı su tuz

Terbiye için;

• 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limon suyu

Kuzu Etli Şevket-i Bostan Nasıl Yapılır

Şevketi bostanların taze yeşil kısımları ile kök kısımlarının üzerindeki kabuksu lifli doku beyaz kısım ortaya çıkana kadar soyularak ayıklanır, yıkanır. İri parçalar halinde doğranır. Soğanlar yemeklik olarak doğranıp, yağda diriliğini kaybedene kadar hafif kavrulup üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu eti ilave edilir. Etler suyunu çekip pembeleşince, ayıklanmış şevket-i bostanlar üzerine eklenip, ara sıra karıştırılarak 10-15 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir. Daha sonra suyu ve tuzu eklenip 30-40 dakika pişirilir. Şevketi bostanların beyaz kısımları yumuşayınca; bir kasede un ve limon suyu çırpılır. Terbiyenin kesilmemesi için kaynayan yemeğin suyundan 1-2 kaşık eklenip bir kere daha çırpılır ve yavaş yavaş yemeğe eklenir. 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirildikten sonra ocak kapatılır. NOT: Şevketi bostanları temizlemek oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Ayıklama ve temizleme işi devam ederken temizlenen kısımların limonlu suda bekletilmesi gerekir. Çünkü temizlenmiş şevket-i bostanların beyaz kısımları bir süre sonra pembeleşerek renk değiştirmektedir.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün mutfak kültürü konulu alan araştırmalarından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 13050    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2023 Salı