­ SAMSA | Kültür Portalı

Samsa - Çanakkale

• ¼ çay kaşığı tuz
  • ½ lt zeytinyağı
  • 3 su bardağı su

Samsa Nasıl Yapılır

Bademler kaynar suda, kabukları çıkarılana kadar haşlanır. Kabuklar temizlendikten sonra bir tavada orta ateşte 15 – 20 dakika süreyle kavrulur ve havanda dövülür. Ceviz ise ocakta kabuğundan ayrılana kadar kavrulduktan sonra havanda dövülür. Yumurta, tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı çırpılarak, un ve 1 su bardağı su ile yoğrulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. 1 saat dinlenmeye bırakılan bu hamur yumurta büyüklüğünde parçalara bölünür. Tepsi veya yastaç boyutunda baklava yufkası inceliğinde açılır. Her yufkaya dövülmüş ceviz, badem ve karanfilden 1’er çay bardağı ölçüsünde koyulur. Yufka daha sonra oklavaya sarılarak, rulo yapılır. (Bu işlem her yufkaya uygulanır) Daha sonra 3 – 4 cm genişliğinde kesilerek uzunlamasına tepsiye dizilir. ½ lt zeytinyağı kızdırılarak, tepsideki soğuk malzemeye dökülür ve fırına verilir. Malzemeler, tepsi salladığında kayabilir ölçüye geldiğinde –hafif pembeleştiğinde- fırından alınarak soğumaya bırakılır. Şeker, 3 su bardağı su ile koyulaşana kadar kaynatılır. Kaynar halde tepside soğumuş halde duran malzemenin üzerine dökülür. 1 saat sonra suyunu çektiğinde servis edilir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 1497    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Temmuz 2022 Salı