­ SARIM BURMA | Kültür Portalı

Sarım Burma - Niğde

Sarım Burma / Sarığı Burma / Kıvırma Börek

Sarım Burma İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 su bardağı yoğurt

2 adet yumurta

1 buçuk çay bardağı sıvı yağ 

yarım çay bardağı ılık su -

1 yemek kaşığı sirke

bir çay kaşığı tuz

5,5- 6 su bardağı un

1 buçuk çay kaşığı kabartma tozu

İçi için: ceviz içi

Hamuru açmak için: yarım kg  nişasta 

Şerbeti için: 3,5 su bardağı su, 3,5.su bardağı şeker, yarım limon suyu

Üzerine dökmek için.150 gr sade yağ

Sarım Burma Nasıl Hazırlanır?

Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğrulur yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendirilir 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak her iki parça da çay fincanı büyüklüğünde açılarak, arasına bolca nişasta serpilerek üst üste koyularak önce merdane ile daha sonra oklava ile mümkün olduğunca ince açılabilindiği kadar açılır. Açılan yufka ortadan ikiye bölünerek önce bir yarısına daha sonra diğerine ceviz serpilir. Oklavaya dolayarak büzülür ve tepsiye dizilir. Sonra sadeyağ eritilerek üzerinde gezdirilir. Orta ateşteki fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Şerbetini tatlı soğuduktan sonra sıcak olarak dökülür. Yalnız şerbeti ocaktan indirdikten sonra beş dakika kadar bekletilerek ilk sıcaklığının geçmesi sağlandıktan sonra dökülür. 1.5-2 saat dinlenmeye bırakılır. Akabinde tatlımız servis etmeye hazır olur.

Şerbetin Hazırlanması: 3.5 su bardağı su ve 3.5.su bardağı şeker tencerede kaynatılır indirmeye yakın içine limonsuyu eklenir.

Kaynak: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

 

Görüntülenme Sayısı : 7071    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2016 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2019 Salı