­ KABURGA DOLMASI (LABA) | Kültür Portalı

Kaburga Dolması (Laba) - Antalya

• 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz

Kaburga Dolması Nasıl Yapılır

Harç Hazırlama

1. Soğanı diş diş doğrayınız. Tencereye koyunuz. Orta ateşte karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
  2. Kavrulmuş soğanlara zar gibi doğranmış böbrek ile ciğeri, kıymayı katınız. Karıştırarak renkleri dönünceye kadar kavurunuz. Tencereye, yıkanmış ve 20-25 dakika sıcak suda bekletilmiş pirinçler ile fıstık ve üzümleri ekleyiniz.
  3. Tüm malzemeyi 5 dakika kavurduktan sonra tuzu, ince kıyım maydanozu ve karabiberi ekleyip harcı hazır ediniz.

Dolmayı Hazırlama

1. Kaburgayı karın tarafının uç kısmından başlayarak, kemik boyu uzunluğu ağız olacak şekilde, torba gibi açınız.
  2. Hazırladığınız harcı, çok fazla bastırmadan, aldığı kadarı ile torbaya doldurunuz. Torbanın açık olan kısımlarını iğne iplikle dikiniz. Pişerken patlamaması için kaburga etlerine 5 – 6 kez bıçak veya şiş saplayınız.

Pişirme

1. Labayı alacak büyüklükteki bir tencereye zeytinyağını veya sıvı yağı koyunuz. Orta ateşte yakmadan kızdırınız.
  2. Kızgın yağda önce labanın bir yüzünü sonra diğer yüzünü nar gibi kızartınız ve tencereye, labanın yarı seviyesine gelecek kadar su doldurunuz. 3-5 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kısınız. Labayı, tencerenin kapağı kapalı şekilde, yaklaşık 2,5-3 saat pişmeye bırakınız.
  3. Laba etlerine kolayca çatal batabiliyorsa pişmiş demektir.
  4. Labanın pişmesine yakın, kalan harçla pilav demleyiniz. Bunun için artan harç miktarı kadar suyu kaynatınız. Harcı kaynayan suya katınız. Birkaç taşım kaynatmadan sonra ocağın altını kısınız. Tencerenin kapağı kapalı şekilde, pilavı demleyiniz.
  5. Pişmiş labayı büyük bir servis tepsisine çıkartınız. Yanına demlenmiş pilavı koyunuz. Olduğu gibi sıcak sıcak sofraya veriniz.
  6. Geleneklere göre tepsi içinde ortaya konulan laba ortaklaşa yenir. Günümüz kent yaşamında bu adet kalkmıştır.

Not

İstiyorsanız harca, ayrıca 1 yemek kaşığı salça, 2-3 kaşık şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçın koyabilirsiniz.

Kaynak: “Kaburga Dolması (Laba)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 81.

Görüntülenme Sayısı : 7050    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı