Sütlaçlı Zerde - Mardin
Sütlaçlı Zerde Malzemeleri Nelerdir
Sütlaç için:
- 2 kg süt
- 2 çay bardağı pirinç
Zerde için:
- 2,5 lt su
- 1 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı şeker
- 9-10 adet yenibahar
Sütlaçlı Zerde Nasıl Yapılır
Sütlaçın Yapılışı: Süt bir tencerede kaynatılır. Pirinç yıkanır ateşteki süte ilave edilir. Pirinç irileşip pişince de kaselerin yarısı dolacak şekilde doldurulur ve soğumaya bırakılır. Zerde den önce en az 4-5 saat önce olması gerekir ki tam soğusun.
Zerdenin Yapılışı: 2,5 lite su tencereye konup ateşe bırakılır. Tam kaynayınca yıkanmış pirinç ile tane şeklindeki yenibahar kaynamakta olan suyun içine bırakılır. Pirinçler tam pişince şeker ilave edilir. Birkaç taşım kaynadıktan sonra daha önce yapılan ve soğuk olan sütlaçın üzerine dökülür. Her kâsenin içine bir adet tane şeklindeki yenibahar gelecek şekilde dökülür. Bu sütlaçlı zerde genelde bayramlarda yapılır.
Kaynak: Mardin Valiliği, “81 İlde Kültür ve Şehir Mardin” Sayfa: 145-146 Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş. 1. Baskı Temmuz 2012 İstanbul
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
2153
Eklenme Tarihi :
11 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
06 Kasım 2024 Çarşamba