­ TOPAN YEMEĞİ | Kültür Portalı

Topan Yemeği - Muğla

Topan Yemeği İçin Gerekli Malzemeler:

Topan malzemeleri:

  • 500 gr. ince bulgur
  • 200-250 gr. kıyma
  • 1-1,5 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet yumurta
  • Karabiber, tuz

Sos malzemeleri:

  • 1-1,5 yemek kaşığı salça
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber ya da pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber, tuz
  • Sıcak su (Yuvarlamalar içinde kaybolacak kadar bol miktarda)

Topan Yemeği Yapılışı:

Bulgur, kıyma, un, su, salça, yumurta, karabiber, tuz ve yıkanıp kıyılan maydanozlar bir kaba alınır iyice yoğrulur. Yoğurduktan sonra hamurdan küçük parçalar kopartılarak elde ya da un serpilen bir tepside yuvarlamak suretiyle mini toplar yapılır ve bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta soğanlar küçük küçük doğranır, ocağa alınan derin bir tencerede ısıtılan yağda kavrulur. Üstüne, salça, rendelenmiş domatesler ve toz kırmızı biber, sos pişince de sıcak su eklenir. Su iyice kaynamaya başlayınca içine daha önceden hazır edilmiş olan mini bulgur topları atılır. 10-15 dakika daha kaynatıldıktan sonra yemek hazırdır. Bu yemeğin hazırlanmasında artık unutulmuş olan farklı bir uygulama, suyuna haşlanmış nohut ilave edilmesidir. Topan yemeği sıcak ikram edilir. Tercihe göre, yerken üzerine limon sıkılabilir, baharat eklenebilir.

Muğla Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 2738    Eklenme Tarihi : 07 Haziran 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2020 Salı