Yaprak Sarma Malzemeleri Nelerdir
- ½ kg asma yaprağı
- ½ kg bulgur
- 2 adet soğan
- yarım yemek kaşığı biber salçası
- yarım demet nane
- yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kimyon yarım limon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8 su bardağı su
Yaprak Sarma Nasıl Yapılır
Yapraklar suda haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğan küçük küçük doğranarak, 1 çay bardağı zeytinyağında pembeleştiğinde 5 su bardağı kaynar su ve bulgur eklenerek ağzı kapatılır ve hemen ocaktan indirilir. Suyunu çekene kadar yaklaşık 30 dakika süre ile ağzı kapalı halde bekletilir. Bulgura 1 yemek kaşığı tuz ve ince doğranmış, nane, maydanoz, salça, karabiber, kırmızı biber, kimyon eklenerek karıştırılır. Her yaprağa 1 tatlı kaşığı iç koyularak ince sarılır ve tencerenin dibine dizili olan bir sıra yaprağın üzerine yanlamasına dizilir. Sarmaların üzerine limon halka halka dilimlenerek koyulur. Bu tencereye 2 su bardağı soğuk su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek, kısık ateşte 25 dakika süre ile pişirilir. Sürenin bitiminde üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdirilir ve 15 dakika sonra ocaktan indirilerek servis edilir.
Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi