Yufkada Mercimekli Bulgur - Aksaray
Yufkada Mercimekli Bulgur Malzemeleri Nelerdir
- 4 Adet Kuru Yufka
- 2 Su Bardağı Mercimek
- 1 Su Bardağı Bulgur
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 1 Su Bardağı Sıcak Su
Yufkada Mercimekli Bulgur Nasıl Yapılır
- Mercimek üzerinden 2 parmak geçene kadar suda haşlanır, yumuşamaya başlayınca üzerine bulgur ve sıcak su ilave edilir ve ateş kısılır.
- Diğer bir tarafta tereyağı tavada eritilir, içine salça dökülerek kavrulur. Tavaya pul biber serpildikten sonra ocaktan alınır ve salçalı tereyağı üzerine gezdirilir.
- Pilav altüst edilir, kapağı kapatılıp 5 dakika demlenmeye bırakılır.
- Kuru yufkaların üçü üst üste konur, dördüncü yufka ortadan ikiye kırılır ve uç kısımları ortaya gelecek şekilde döşenir.
- Kuru yufkaların ortası ince, kenarları kalındır. Bu yüzden üç yufkadan sonra dördüncü yufka orta kısmı sağlamlaştırmak için bu şekilde serilir. Yufkaların tam ortasına pilav dökülür, kenarlarını üstüne kapatılır ve sofraya götürülür.
NOT: Mercimekli bulgur pilavını yörede yufkayla sokum yapılarak, yanında ayran ve turşuyla birlikte yenir.
Kaynak: Hülya Erol, Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018
Yufkada Mercimekli Bulgur
Görsel Sahibi: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
750
Eklenme Tarihi :
18 Ocak 2024 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
18 Ocak 2024 Perşembe