­ YUMURTA ERİŞTESİ PİLAVI | Kültür Portalı

Yumurta Eriştesi Pilavı - Sivas

• 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı yumurta eriştesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Yumurta Eriştesi Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Kaynamakta olan suya pirinç konulur, 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra yumurta erişteleri ilave edilir, pişirme tamamlanınca üzerine bir bardak soğuk su eklenerek kevgirden süzülür. Tencereye alınır ve üzerine kızdırılmış tereyağı ekilir. Yumurta eriştesi de tuzlu olduğu için ayrıca tuz gerekmeyebilir.

Sivas’ta yufkacılarda satılmakta olan yumurtya eriştesinin hazırlanışı ise şöyledir: Tuzu konularak, iki ölçü yumurta ve bir ölçü suyu konularak katı bir hamur yoğrulur. Yumaklar açılır ve sacın üzerinde hafif pişirildikten sonra erişte boyunda kıyılır. (Yufkalar pişirilmeden güneşe konularak hafif kurutulup kıyılırsa “gün eriştesi” denir.) Örtülere yayılarak kurutulur, kabına konularak muhafaza edilir.

Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)

Görüntülenme Sayısı : 6580    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Ekim 2019 Çarşamba