­ SELEUKEİA SİDERA HARABESİ | Kültür Portalı

Seleukeia Sidera Harabesi - Isparta

Seleukos I veya Antiochos I tarafından bir koloni olarak kurulmuştur. Şehir kuzey Pisidia’da askeri yollar üzerinde idi. MS I. yüzyılda önceki ismi Claudioseleucia olarak değiştirilmiştir. Bu isim Claudius II zamanındaki paraların üzerinde görülür. Şehir şimdi harap olmuştur. Çoğu mimari parçalar kaybolmuş, toprak altında kalmış ve çevresindeki bazı binalara taşınmıştır. Şehir Kalesi tepe üzerinde iç içe üç kaleden ibarettir. En iyi ayakta kalan kısmı tepenin güneydoğu köşesindedir. Kale büyük dikdörtgen bloklardan oluşur. Tiyatronun bir kısmı ayakta kalmıştır. Ayrıca şehrin en önemli kalıntıları, tepenin kuzeybatısında kayalara oyulmuş mezarlardır. Vadideki bazı mezarlar blok taşlardan yapılmış ve dikdörtgen planlıdır. Tepenin kuzeyindeki ikinci tepenin güney yamaçlarında sanduka tipi mezarlar ve taş ocakları, tepenin üstünde yuvarlak mezar yerleri vardır. Seleukeia Sidera Antik Kenti’nin bulunduğu Hisarlık Tepe’nin yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda, İncirli sırtlarındaki Sırçalı Tepe’de bir bölümü günümüze ulaşmış ve anılan antik kente ulaşımı sağlayan antik yol ile ana kayaya oyularak yapılmış, derinliği 1 metreyi geçmeyen, dikdörtgen planlı aralarında çoğunlukla yön birliği bulunan (kuzey-güney istikameti) mezarların bulunduğu nekropol tespit edilmiştir.

Isparta Gezilecek Yerler

Harabe
Pisidia Şehri, Isparta’nın 15 kilometre kuzeyinde Atabey yolu üzerinde Bayat Köyü’ndedir.
Isparta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11317    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2021 Salı