­ PASTIRMA (ET KURUSU) | Kültür Portalı

Pastırma (Et Kurusu) - Isparta

Pastırma Malzemelri Nelerdir

• Kesilen koyun ya da keçinin kaburgaları, butları ve diğer parçaları

Pastırma Nasıl Yapılır

Kesilen koyun ve keçinin kaburgaları, butları ve diğer yerleri parçalara ayrılarak yaklaşık altı yedi saat kadar suya ıslatılır. Kanı çıkan etlerin suyu süzülerek kalın tuzla bolca tuzlanır. 3-4 gün bir leğenin içerisinde tuzuyla bekletilir. Asınca buruşmaması için değneklere gerilir. Kalın ve uzun bir sopayla belirli aralıklarla bağlanır. Pastırmalıkların bağlandığı sopa balkonlara asılır. Pastırmanın temiz olarak kuruması için üzerine tülbent veya tül örtülerek güneşte kurutulur. Kuruyan pastırmalar kışın kullanılmak üzere nemsiz ve serin bir yerde geniş gözenekli dokunmuş bez torbalar içinde muhafaza edilir.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2822    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2023 Perşembe