­ ŞEREFİYE SARNICI | Kültür Portalı

Şerefiye Sarnıcı - İstanbul

Şerefiye Sarnıcı, 428 ve 443 tarihleri arasında Doğa Roma İmparatoru İmparator 2. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edildi.

TGA

Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından, Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden "Nymphaeum", "Zeuksippos Banyoları" ve "Büyük Saray"a su taksimi yapılırken, bu su dağıtma işlemine Şerefiye Sarnıcı'nın yapımı öncülük etti.

TGA

Sarnıç, 4. yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve 6. yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ile yüzyıllar boyunca İstanbul'un su ihtiyacını karşıladı.

TGA

İstanbul'un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından 24 Nisan 2018'de ziyarete açıldı.

TGA

Kaynak: İstanbul Valiliği

Binbirdirek, Piyer Loti Cd. No:2/1, 34122 Fatih/İstanbul

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 171    Eklenme Tarihi : 05 Nisan 2024 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Nisan 2024 Cuma