­ BÜYÜK HAMAM | Kültür Portalı

Büyük Hamam - Kars

Büyük Hamam, Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir. Banisi ve inşa tarihi bilinmemektedir. Büyük Katedral’in 180 metre kuzeyinde yer alan Büyük Hamam’ın, plan, mimari ve süsleme özelliklerinden hareketle, 11. yüzyıl sonları veya 12. yüzyıl içerisinde Büyük Selçuklular tarafından yaptırıldığı kabul edilmektedir.

Doç. Dr. Muhammet ARSLAN, Ani Örenyeri Kazı Başkanı

Hamam, kuzey-güney doğrultusunda uzanan soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinin meydana getirdiği dikdörtgen bir plana sahiptir. Sıcaklık bölümü geleneksel Türk hamamlarının yaygın plan şeması olan dört eyvanlı, köşe halvet hücreli plan tipindedir.

Yapıya giriş, sıcaklığın güneydoğusunda yer alan kare planlı soğukluk bölümünden sağlanmıştır. Bu bölümün kuzey duvarındaki kapı ise sıcaklık bölümüne açılmaktadır. Sıcaklığın batısında külhan, soğukluğun batısında ise tuvalet bulunmaktadır.

Kazılarda ılıklık mekânında ortaya çıkarılan bir taş küvet, Kadı Burhâneddîn Ânevî’nin de doğumu dikkate alınarak dünyadaki ilk suda doğum örneğinin burada gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Kaynaklar:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü,” Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”

Ani Ören Yeri Kazı Başkanlığı, “Ani Selçuklu Büyük Hamam”

Hamam
Ocaklı Köyü, Ani Antik Kenti

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 24    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2024 Pazartesi